.

.

domingo, 29 de noviembre de 2015

SORTEIG DE LA PANERA LITERÀRIA "QUINA EMOCIÓ"

Amb la col.caboració del centre Powwow BCN (Esplugues)



S'acosta Nadal i per celebrar-ho des de l'Associació APDAE hem decidit sortejar una panera literària "QUINA EMOCIÓ".
El número guanyador serà el corresponent a les dues últimes xifres del primer premi de la loteria de Nadal, del dia 22 de Desembre.



A la panera trobareu cinc contes sobre les emocions : El monstre de colors (versió pop-up), Besitos, Rebequeries, Tic-tac, El cami d'en Dan i un petit Arc de Sant Marti (Grimm's).

Podeu adquirir les participacions al centre Powwow ubicat en el Passeig Ametller, 36 local, d'Esplugues del Llobregat, de 9:30 a 12 i de 17:30 a 19:30, o bé possar-vos en contacte amb nosaltres en el mail de l'associació: associacioapdae@gmail.com

Les participacions tenen un cost de 2,50€.

El guanyador o guanyadora, podrà recollir  la panera a partir del día 23 de Desembre al centre Powwow. Us mantindrem informats per Facebook i blog.




        QUE TINGUEU MOLTA SORT!!!

lunes, 9 de marzo de 2015

UNA MARE PER A L'OWEN

Marion Dane Bauer
Ed.SerreS, 2007

A partir de 3 anys

Una mare per a l’Owen, de Marion Dane i il·lustrat per John Butler, és un conte idoni per a introduir les emocions, l’adopció i la mort de forma dolça i indirecta durant la primera infància.

Resum: Una Mare per a l’Owen explica la història d’un hipopòtam que perd la família durant un tsunami, és aleshores quan coneix a una tortuga que des d’aquell moment li farà de mare. Aquest relat s’inspira en un fet esdevingut després del tsunami de Kènia el 2004.

L’adopció és un procediment psicològicament molt complex; l’infant adoptat ha de fer, d’una banda, un procés de dol per la pèrdua dels pares biològics i, de l’altra, un procés d’adaptació a la nova realitat, generant vincle amb els nous adults. Així doncs, aquesta història ens proporciona una oportunitat molt dolça per a parlar de la mort i l’adopció, i permet treballar les fortes emocions que experimenta l’hipopòtam durant tota l’aventura. Tot i que el que passa és una tragèdia, l’autor ho transmet de tal manera que remarca la part positiva de tot el procés, amb una visió esperançadora i de superació dels obstacles. És per això que no resulta angoixant per a l’infant i es poden treballar molts aspectes de forma indirecta. Demostra i il·lustra la capacitat de resiliència que tenim les persones, i sobretot l’habilitat dels petits a adaptar-se a noves situacions. Els infants són molt capaços i, a vegades, no se’ls vol parlar o explicar algunes situacions per por que ho passin malament o no estiguin preparats per a gestionar-ho, però d’aquesta manera tan sols els perjudiquem.
D’altra banda, és important remarcar que no és necessari explicar aquest conte amb una finalitat terapèutica, sinó que és molt útil per a introduir les emocions i la pedagogia de la vida i la mort durant la primera infància.

Maria del Mar Serra (psicòloga especialitzada en intervenció psicoeducativa i psicologica clínica de la infància i l'adolescència)






El conte inspirat en una història real esdevinguda després del tsunami del 2004, l'escriptora Marion Dane Bauer ha creat aquesta commovedora obra sobre la mort, l'adopció i el renaixement amb grans quantitats d'amor.

Aqui podeu escoltar el conte explicat per Raquel de Manuel Mur (narradora oral i corporal)




miércoles, 11 de febrero de 2015

LA LLUNA ESTÀ TRISTA

Guido van Genechten
Ed. Baula, 2008

A partir de 2 anys

 L’elefant veu que la lluna està trista, i plora, de manera que vol aconseguir fer-li un petó. Però ell solet no hi arriba de cap manera. Aleshores, l’ós, el tigre i altres amics seus l’ajuden per aconseguir arribar a la lluna i fer-li un petó. Finalment hi arriben, «Aquest petó és de part de tots nosaltres.», li diuen els animals. I aleshores la lluna torna a somriure.



La tristesa, acompanyada del plor, és una emoció molt negada i poc acceptada en el context de la nostra societat. És molt freqüent que els adults rebutgin el plor dels petits amb comentaris com “No passa res, no ploris més…”. Però… No té dret un infant a estar trist i a expressar-ho amb el plor? És correcte reprimir aquesta expressió i no permetre que visqui la tristesa de forma natural? Aquesta emoció es relaciona de forma molt directa amb la debilitat, el que provoca que la intentem reprimir. El cas és que les emocions no han de ser dominades, i és molt important que des de ben petits els infants les puguin viure, explorar, manifestar i aprendre. Des de l’inici dels temps, tenen una funció adaptativa que ha permès sobreviure i evolucionar a l’ésser humà, i la seva funció segueix essent molt important en l’actualitat. Dins d’un context completament diferent, les emocions, el seu coneixement, expressió i gestió, suposen la gran font de creixement i coneixement de les persones. És per això que han de ser reconegudes i cal tractar-les amb naturalitat.

Amb aquesta història, doncs, tenim l’oportunitat de treballar dues de les emocions més bàsiques; la tristesa i l’alegria. Eines com aquest conte van molt bé per a introduir als més petits en el món de les emocions. I sobretot, proporciona una manera molt dolça per parlar de la tristesa des d’una mirada sense perjudicis i amb naturalitat. Tal com diu Rebeca Wild (2013), la llibertat consisteix en desenvolupar el potencial que cada infant duu a dins, i no en adaptar-se a una societat les metes de la qual són unes altres.

Maria del Mar Serra (psicòloga especialitzada en intervenció psicoeducativa i psicologia clínica de la infància i l'adolescència)


Aqui podeu escoltar el conte explicat per Raquel de Manuel Mur (narradora oral i corporal).



lunes, 9 de febrero de 2015

MALETA PEDAGÒGICA VIATGERA "ELS CANVIS I LES EMOCIONS"

Per a Escoles Bressol

"Quan llegim un conte deixem una emprenta afectiva en la memoria dels infants."
Ilan Brenman

Amb aquest servei pretenem facilitar recursos i eines per educadors i infants d'escola bressol per tractar situacions entorn cicles vitals, diferents canvis, pèrdues y gestió de les emocions.



Contingut de la maleta:
* contes sobre gestió de les emocions(en català, castellà, anglès)
* contes sobre diferents canvis (canvi d'escola o casa, naixement d'un germanet, l'hospitalització, etc.)
* llibres i articles per educadors
* titelles per explicar alguns dels contes de la maleta


Prèstec de la Maleta Pedagògica Viatgera amb tot el material durant 15 dies a les escoles bressol.

Contacte: associacioapdae@gmail.com